Primul contact cu sportul a fost la vârsta de 10 ani , iar primul concurs câstigat pe nivel de județ a fost în 1996 , anul în care m-am mutat din orașul meu natal, Sighisoara în Tg. Mureș pentru a-mi urma visul. Wow, au trecut 22 ani…
Alergarea , prima mea pasiune a devenit iubirea mea și cu timpul munca mea. Multiplă Campioană Natională la Atletism, un loc 3 la Balcaniada m-au făcut să înființez și asociația sportivă *Born to run*, un club dedicat iubitorilor de alergare. Împreuna cu clienții, colegii și prietenii mei am și alergat primul meu maraton în anul 2014 la Budapesta, și nu ne-am oprit aici, au urmat și vor mai urma multe.
În ultimii 2 ani am cam lipsit de la antrenamentele de alergare , graviduță fiind am participat mai rar, participând doar la partea de cafea, dar echipa a continuat, de multe ori în echipă, uneori individual, iar anul 2017 am dedicat-o Viktoriei, participând la doar câteva ședințe de antrenament.
Alerg fiindcă îmi place, mă relaxează, mă întâlnesc cu oameni frumoși , cu aceași pasiune. Mă simt comfortabil pe distanța de 10-21 km, maraton am alergat doar în străinătate , îmbinând utilul cu plăcutul pot spune , și voi alerga în continuare doar ocazional .
De ce ? Pentru că e cursă lungă, solicitantă și mi-aș dori să pot alerga și la vârsta de 80 ani 😉 Chiar dacă am o pregătire bună, cu mulți ani alergați , 1x/ an îmi este suficient. Vizitez un oraș frumos, alerg . O combinația perfectă . Ați încercat vreodată? În Oslo , la un curs fiind nu am avut timp de vizitat, iar în ultima zi am alergat 21 de km și am reușit chiar să văd foarte mult din oraș 🙂
Impresiile mele după primul maraton:
* Primul meu maraton si abia aștept următoarea! Nu mi-am dorit decât să mă bucur de fiecare pas…să zâmbesc continuu și să îl termin dacă se poate în 4 ore.
În aprilie am alergat prima dată 32 de km la un antrenament cu echipa GOLD GYM și în urmă cu 12 săptămâni ne-am hotărât să mergem împreună la maraton. A fost ceva spontan .
Promit ca pentru următorul să vă pregătesc și să mă pregătesc mult mai bine…
Eu chiar cred că m-am născut pentru a alerga…și a știi că mai aleargă în aceeași zi încă 23.000 de persoane e un sentiment unic…de nedescris…care trebuie trăit.
Multumesc tuturor care ați participat alături de mine la acest eveniment și vă felicit pentru nu știu a câta oară meritați din plin!
LIVED/LAUGHED/ LOVED & CRIED
POS: 160
TIME: 3:58:40
CAT POS: n4/ 24 — at 29. SPAR Budapest Maraton 2014.*
Tips pentru alergători :
1. Începe încet, cu o încălzire – cea mai mare greşeală pe care o poţi face este să începi antrenamentul cu o alergare în viteză. Alergând cu viteză , îți vei pierde energia foarte repede și ai șanse să te accidentezi.
2. Aleargă cu cineva sau aleargă în echipă – persoanele care se antrenează în grup sunt mult mai motivați !
3. Alege echipamentul adecvat – Încălțămintea reprezintă cel mai important element al echipamentului de alergare, de aceea nu ar trebui să faci economii atunci când îi cumperi. Dacă mă întrebați pe mine, eu alerg doar în Asics, și doar modelul Nimbus. Am încercat mai multe modele , mai multe firme dar cu aceștia mă simt cel mai comfortabil.
4. Bucură-te de fiecare pas , familiarizează-te cu sentimentul – dacă ești în stare să porţi o conversaţie înseamnă că intensitatea şi ritmul alergării sunt suficient de confortabile, iar tu înveţi să citeşti semnele pe care corpul ţi le indică.
5. Foloseşte tehnicile corecte de alergare – cu cât tehnica este mai corectă , cu atât mai ușor îți va fi.
7. Adaugă antrenamente de forță – adaugă şi alte exerciţii în programul tău, precum cele de forţă. Alergatul te ajută să-ţi îmbunătăţeşti rezistența cardiacă, dar pentru rezultate mai bune, ai nevoie de putere și agilitate. Eu personal alerg de cel mult 2x/ săptămână. Un antrenament de alergare combinat cu cel de forță, iar unul de distanțe mai lungi care prefer să îl alerg sâmbătă (10-21km)
8. Masa dinaintea antrenamentului de alergare : – între antrenament şi ultima masă servită trebuie să existe o distanţă de cel puţin două ore , sau o gustare înainte ( eu pot alerga foarte bine și doar cu o banană și o cafea , sau o felie de pâine 🙂 )
9. Mărește distanța de alergare treptat – chiar dacă persoanele de lângă tine pot mei mult, oprește-te când e cazul,lasă 1-2 zile libere și poți încerca din nou.
10. Ascultă fiecare părere, dar mergi pe mâna unui specialist – eu dacă vreau unghii frumoase mă duc la manichiură, dacă vreau ca părul să arate bine mă duc la coafor, iar tu dacă vrei să alergi ca și mine, până la 80 de ani, ascultă părerea specialiștilor, antrenorilor
11. Nu uita de Stretching
12. Și nici de cafeaua de după 🙂
Ne vedem la alergare?
Dacă vrei să te pregătești pentru 5 , 10, 21 sau chiar 42 de km te așteptăm în echipă .
Următorul obiectiv : 10 km sau semimaraton Mures din 6 mai !
Vom începe antrenamentele sâmbăta viitoare, 10 martie!
Te așteptăm cu mare drag ,
Andy
Budapest maraton 2014
Viena Maraton 2015
Budapest Maraton 2015
Semimaraton MURES 2015
Crosul Companiilor 2017
Antrenament de alergare 2014
Antrenament de alergare 2013
Antrenament de alergare 2012