Move - Like your life depends on it,because it does!

To keep the body in good health is a duty, otherwise we shall not be able to keep our mind strong and clear. 

 

Physical exercise is good for mind, body, and spirit.

Physical exercise is any bodily activity that enhances or maintains physical fitness and overall health and wellness. It is performed for various reasons including strengthening muscles and the cardiovascular system, honing athletic skills, weight loss or maintenance, as well as for the purpose of enjoyment. Frequent and regular physical exercise boosts the immune system, and helps prevent the "diseases of affluence" such as heart disease, cardiovascular disease, Type 2 diabetes and obesity. It also improves mental health, helps prevent depression, helps to promote or maintain positive self-esteem, and can even augment an individual's sex appeal or body image, which is also found to be linked with higher levels of self-esteem.

Whatever your age, regular physical activity should be part of your lifestyle, and the benefits will not only last you a lifetime but add up to a better quality of life involving:

Greater confidence and self-awareness

Improved health, fitness and overall well-being

Greater social contact and interaction

Less isolation and loneliness

Increased ability to deal with stress

Greater sense of relaxation and well-being

Reduced symptoms of anxiety and depression

Improved self-esteem and self-image

Sport improves cardiovascular fitness and controls your weight.

Reduces body fat, strengthens bones, and builds muscle

Improves coordination, balance, flexibility and endurance

Slows the aging process

Reduces the risks of injury, and helps you recover faster

Increase concentration and develop problem-solving skills

Learn how to set and attain goals

Learn time-management skills


 

A ne menține corpul într-o stare bună de sănătate este o datorie, altfel nu am fi în stare să ne menținem mintea puternică și clară.

Exercițiul fizic este performanța unei activități de a dezvolta sau menține o condiție fizică bună și o sănătate generală pentru organism.

Exercițiile fizice efectuate regulat supun în mod obligatoriu organismul la mișcare. Mișcarea la rândul ei intensifică toate activitățile din organism: circulația sângelui în plămâni și în celelalte organe, respirația, schimburile de substanțe nutritive la nivelul țesuturilor, procesele de excreție, de curățire a sângeluide substanțele vătămătoare rezultate din arderile celulare etc.

 

Exercitiile fizice au foarte multe beneficii,iată câteva dintre ele:

Îmbunătățirea și menținerea stării de sănătate

Reducerea tensiunii arteriale, a colesterolului și a nivelului glucozei din sânge

Reducerea probabilității apariției unor boli cronice, cum ar fi diabetul, bolile de inimă și osteoporoză

Menținerea "în formă" a sistemului cardiovascular, menținerea mobilității, a puterii fizice și schimbarea în bine a stereotipului îmbătrânirii.

Menținerea masei musculare și densității osoase

Menținerea unei greutăți corporale adecvate și vă poate  ajuta să scăpați de kilogramele în plus

Reducerea probabilității de a lua în greutate pe măsura înaintării în vârstă

Reducerea stresului și îmbunătățirea calității somnului

Puteți interacționa cu oameni cu scopuri și interese asemănătoare, așadar sportul ajută la consolidarea relațiilor interumane.

Sportul reduce considerabil depresia și anxietatea.

 Întăreste oasele, inima, mușchii, întregul sistem cardio-respirator.

Crește încrederea în sine și autosatisfacția.

Reduce considerabil efectele stresului.

Îmbunătățeste rezistența fizica și concentrarea psihică.

Ajuta la coordonarea mișcărilor, simțul echilibrului și flexibilitatea coloanei vertebrale și mobilitatea articulațiilor.

Învățăm lucruri noi. Dezvoltăm obiceiuri sănătoase legate de nutriție, conservarea energiei, dozarea efortului și autocunoațterea personală.

Deseori se pot descoperi și consolida calitățile de lider.

Cum să începeți ?

Înainte de începe un program de exerciții fizice specializate, este important să discutati cu medicul dumneavoastră pentru a stabili eventualele limite pe care organismul dumneavoastră nu trebuie să le depășească. Exercițiile fizice pot fi sigure pentru sănătatea aproape oricui. Cu toate acestea, anumite limitări pot fi impuse persoanelor care suferă de afecțiuni cronice, cum ar  boli de inimă, hipertensiune, diabet, osteoporoza, și anumite condiții pulmonare, printre altele.

A pune la punct un program eficient de exerciții fizice specializate cere timp. Includerea diferitelor exerciții fizice specializate, inițial săptămânal, se face gradat, de la ușor la greu, de la simplu la dificil. În cele din urmă, ar trebui să puteti include un anumit tip de exercițiu fizic în fiecare zi.

Stabiliți în primul rând ce activiate vă face plăcere fiindcă un exercițiu fizic nu ar trebui să fie privit ca o obligație. Găsirea unor activități care vă interesează este importantă deoarece este mult mai probabil să le mențineți pe termen lung. În același timp, puteți încerca și ceva nou. Există mai multe forme noi de exerciții, care devin tot mai populare și accesibile. Atunci când este posibil, încercați unele din noile tendințe în fitness. Schimbările și încercarea de lucruri noi pot ajuta la prevenirea plictiselii, a plafonării.

Activitatea fizica ar trebui sa fie constantă. Beneficiile sunt cel mai bine vizibile numai în cazul în care programul este menținut fără întreruperi sau cu întreruperi minime. Fiecare persoană are o toleranță diferită pentru exercițiu fizic. Dacă apare o senzație de epuizare, programul de exercitii trebuie re-evaluat.

Un program de exerciții fizice bine contruit trebuie să cuprindă patru componente principale :

Exerciții fizice cardiovasculare (exerciții aerobice)

Exerciții fizice pentru forță

Exerciții fizice pentru mobilitate

Exercitii fizice pentru echilibru și agilitate

 

Exerciții fizice cardiovasculare (exerciții aerobice)

Exercițiile fizice aerobice desemnează un complex de mișcari care antrenează principalele grupe musculare, care este menținut pe o perioadă de timp îndelungată (cel puțin 30 de minute).

Exercițiile aerobice ajută la : scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale,creșterea rezistenței fizice,e liminarea depozitelor de grăsime sau menținerea unei greutăți normale,Îmbunătățirea funcției pulmonare și cardiac,reducerea sau menținerea greutății corporale,Îmbunătățirea tonusului muscular și corectarea posturii corporale,echilibrarea și armonizarea formelor corpului,antrenarea unor aspecte coordonatorii - ritmul și orinetarea temporală, orintarea spatială, coordonare între diferite segmente ale corpului.

Mersul pe jos, alergarea, ciclismul, dansul și drumetiile sunt doar câteva exemple de exercitii aerobice. 

 

Exerciții fizice pentru forță/rezistență

Exercițiile fizice pentru forța sau rezistență vă pot ajuta în a avea (sau menține) oasele puternice, eliminând unele dintre stereotipurile asociate cu îmbătrânirea, cresc metabolismul, și contribuie la atingerea sau menținerea la un nivel mai ridicat a funcțiilor organismului.

Exercitiile fizice pentru rezistenta includ utilizarea de :greutăți,aparate de forță,mingi speciale pentru exerciții fizice,benzi elastice etc.

 

Exerciții fizice pentru mobilitate

Mobilitatea este o componentă de importanță care vă ajută sa aveți și să mențineți o mișcare normală și fără durere. Există diferite motive pentru care stretching-ul este important.În cazul unor probleme ortopedice, exercițiile pot fi adaptatepentru situația dumneavoastră. Pentru activitatea fizică în general, este important să se includă un set de exerciții pentru mobilitate, fie imediat după sesiunea de exercițiile fizice propriuzise, fie independent de sesiunea de exerciții fizice.

Stretching-ul static este atunci când un segment al corpului este menținut intr-o pozitie pentru o anumita perioadă de timp, de obicei câteva secunde la o jumatate de minut, cu repetare.

Stretching-ul dinamic este metoda prin care organismul este în mișcare fluidă, timp în care se încercă să se îmbunătățească flexibilitatea.

 

Exerciții fizice pentru echilibru, agilitate și coordonare

Echilibrul, agilitatea și coordonarea sunt importante nu numai în sportul de performanta. Echilibrul poate fi influențat în mod negativ de procesul de îmbătrânire. Niciodata nu este prea devreme pentru a încerca să îmbunătățiți echilibrul și agilitatea pentru a contracara efectele îmbătrânirii. În funcție de situația dumneavoastră, nu orice fel de exerciții de echilibru și agilitate pot fi potrivite.Nivelul "Începător" în exercițiile pentru echilibru include statul într-un picior,Nivelul "mediu" poate include exerciții cu mingea, executarea unor mișcări cu ochii închiși sau practicarea exercițiilor stând pe un singur picior. Nivelul "avansat" poate include exerciții complexe cu mingea.

 

În antrenamentele de Personal Training și Group Training  cuprind toate aceste  categorii, acest lucru te va ajuta să găseşti clasele care îţi plac, dar totodată poţi încerca şi să descoperi clase noi.